Vlasic Babanovac - Planina sa dusom za skijanje i zimovanje

Jahorina > Info > Vlasic


Skijaski centar Vlasic

VIP Team Jahorina se zahvaljuje Benjaminu Seferoviću na ustupljenom tekstu i slikama, te svim našim posjetiocima koji žele posjetiti ovu prelijepu palninu, toplo preporučili da predhodno posjete web stranicu: babanovac.net Tamo je "Vlašić u malom", rekli bi smo ....

Vlasic Forum

Nasim posjetiocima smo obezbijedili i sve informacije oko ove prelijepe planine Forum Vlasic te mozete o svim temama raspravljati ...

Vlašić 365 dana

Planinski masiv, koji dominira u srcu Srednje Bosne, čiji najviši vrh, Paljenik doseže visinu od 1943 metra nadmorske visine, ustvari je pitoma planina Vlašić. Od Travnika, glavnog grada SBK udaljen je 22 km putnim pravcem koji vodi preko prevoja Galica, a 28 kilometara, drugim putem, prohodnim tokom cijele godine. Riječ je o znatno boljoj varijanti, putu koji se od magistralnog puta M-5 u naselju Turbe odvaja za Vlašić.

Upravo ova putna komunikacija omogućava pristup planini čak i u najlošijim zimskim uvjetima. Ugodan krajolik već tokom putovanja, izmjena srazmjerno nadmorskoj visini bjelogorične u crnogoričnu šumu, te pašnjaci i tipičan planinski ambijent, svojevrstan su uvod u ono sto svakog posjetitelja očekuje po dolasku na pitomu planinu Vlašić. Takvom je prije svega čini tek mali broj olujnih dana, dok su sunčana razdoblja, čak i u zimskom periodu svojstvena ovom prostoru, Stručnjaci različitih oblasti dali su argumentirane ocjene, i složili se da, ne umanjujući vrijednosti drugih planina, Vlašić svaku od njih ima sadržanu u jednu cjelinu. To vrijedi i za klimatske uvjete, floru i faunu, te čist zrak, ali i klasičnu turističku ponudu.

Dilema gdje provesti godišnji odmor, u ljetnom ili zimskom periodu, ili u bilo koje drugo doba godine, samo jednom posjetom na planinu Vlašić može se smatrati rješenom. Za ovakve tvrdnje mnogo je razloga, a oni se ne traže-jednostavno su tu, Bogom dani...

Dakle, ovdje se mogu pronaći svi uslovi za kompletan odmor tijela i duše. Upravo to je ponuda planine Vlašić, a želja čovjeka današnjice, pa je razumljivo što su turistički radnici dobili ulogu posrednika, između ovih želja, ali i samo maštom ograničenih mogućnosti planine.

Jednako je ugodno i ako je Vlašić mjesto izbora za jednodnevni izlet ili možda za višednevni boravak, što je sigurno popularnija varijanta. Nije rijedak primjer da se namjera o ograničenom boravku pretvorila u ljubav na prvi pogled, pa su ti slučajni, a nepopravljivi zaljubljenici u Vlašić iznašli mogućnost i za dugotrajniji, a često i stalni boravak.

Želja da se ovaj planinski centar promoviše u svom pravom svjetlu, kao ciljano mjesto za odmor u bilo koje doba godine, na radost turističkih radnika i ostvarila se. Izuzetno su velike mogućnosti za šetnju već ustaljenim stazama, koje vode do krajolika za koje bi mnogi rekli da pripadaju nedirnutoj prirodi. Pa i pored takvog, divljenja vrijednog izgleda na svakom koraku i svakom predjelu pored vidne planinske ćudi, ipak je prisutna toplina. Takvi predjeli, osim pjesačkim, pristupačni su i biciklističkim stazama.

Vrijednost Vlašića van zimske sezone, među prvima postali su svjesni planinari. Upravo ovdje na obroncima Devećana, gdje je smjesten i planinarski dom, mnogi istinski zaljubljenici u planinu, bez obzira iz kojeg kraja dolaze, doživjeli su najljepše trenutke, pa su planinarska druženja sada već tradicionalna.Osim toga na ovoj planini postoje i , izuzetni uslovi i za paraglajding.

Dok se s jedne strane govori o vrijednost planinskih vrhova i visina kojima se mnogi dive, s druge strane tu vrijednost u dubinama i brzacima rijeke Ugar pronašli su ribolovci, a uz same obale i izletnici.

Mada ovu tipičnu planinsku rijeku karakteriše izuzetno hladna voda, ipak su mnogi zbog još izuzetnije čistoće, pronašli mogućnost i za ljetno osvježenje, kupajući se u nekim od virova. Ipak najpitomiji, i za turiste najinteresantniji je dio Vlašića poznat kao Babanovac. Smješten je na visini od 1260 metara. Ovdje je ustvari okosnica turistickog razvoja, pa je jos sedamdesetih godina na ovom djelu izgrađena 90 metara visoka skakaonica na kojoj se održavalo međunarodno takmičenja u skokovima „Pokal Vlašić“. Sigurno ne slučajno, a ipak spontano, posljednjih godina Babanovacje i izrastao u visokovrijedni sportsko-rekreacioni centar.

I pored svih drugih mogućnosti, interesovanje turista jos uvijek je veće kada je u pitanju odmor u zimskom periodu. Razlog za to je i snijeg koji nerjetko prelazi visinu od nekoliko metara, a zadržava se pet mjeseci u godini.

Posebno za posjetitelje koji dolaze prvi put, ali i za sve druge važna je objektivna informacija. Ukoliko postoji dilema vezana za smještaj, opremu, vrijeme i općenito za sve uslove boravka, odgovor se može pronaći već pri samom dolasku na centralni plato ski centra Babanovac, u, za to namjenski uređenim prostorijama Turističke zajednice SBK. Već nekoliko godina svim posjetiocima ski centra na raspolaganju je osoblje Informativnog centra. Na ovaj način ispunjavaju osnovnu namjenu, jer cilj je svakom posjetitelju ili gostu ponuditi informacije i pomoć vezanu za boravak na Vlašiću. U ovom, s pravom se može reći, jednom bajkovitom gradu što se Babanovac zove, čak i oni najtvrđi, nemogu se oteti dojmu, pa nakon odmora odlaze s riječima hvale o nezaboranom boravku.

Babanovac je mjesto gdje zaista postoje karakteristke urbanog naselja, sa više od hiljadu manjih nekada po gradnji i namjeni karakterističnih vikend objekata, velikim brojem pansiona i manjih hotela, ali i nekoliko najluksuznijih hotela koji mogu zadovoljiti ukus gostiju sa najvisim kriterijima. Korištenje saune, trim kabineta, ili bazen samo su neke od usluga dostupnih u većini hotela.

Upravo taj spoj skromnog i luksuznog, malih i velikih prohtjeva , te raskošnog sjaja hotela i intime malih vikendica, Babanovac čine bajkovitim. Ovdje se ostvaruju snovi, dovršava nedosanjani san i u jedno stapaju suprotnosti, a da pri tome ne narušavaju sklad pitome planine. Boravak u ovom centru nikako ne uslovljava apstinenciju od navika kakve većina gostiju prije dolaska već ima. Moguće je učesće u društvenom životu, šoping i zabava, ali isto tako i istinski odmor zbog kojeg se i dolazi ovdje, u ovu, kako je često nazivaju pravu zračnu banju. Vrhunac pravog sjaja Vlašića, možda i najviše dolazi do izražaja tokom novogodišnjih praznika, svi smještajni kapaciteti, kao i mjesta za doček Nove godine u ugostiteljskim objektima i po nekoliko mjeseci ranije popunjeni su. U ovoj posebnoj noći, dominira, vatromet, muzika i svečarska atmosfera, i to je motiv što mnogi gosti prelaze i po nekoliko hiljada kilometara kako bi Novu godinu počeli baš ovdje.

I skijaški apetiti na Vlašiću uglavnom mogu biti zadovoljeni sa sest ski liftova i stazama u ukupnoj dužini od oko 14 kilometara. Liftovi Babanovac 1 i 2 imaju najveći kapcitet, oko 2100 skijaša na sat. Uglavnom su staze na Vlašiću pogodne za rekreativce, dok staza Markovac, i istoimeni ski lift za oko 650 skijaša na sat, zadovoljavaju uslove naprednijeg skijanja. Početnicima su na raspolaganju dva baby ski lifta i 200 metara uređene staze. Nekoliko lokacija gdje se iznajmljuje i servisira oprema za skijanje, te mogućnost uključenja u školu skijanja, samo će rijetke ostaviti bez onog osnovnog znanja o ovom zimskonm sportu. Ukoliko je dan nedovoljno dobro iskorišten, nastavak skijanja moguć je i nocu. Osvjetljene staze i mirne noći bez vjetra, preduslov su za nesvakidašnje uživanje na snijegu. Ovu noćnu idilu nerijetko upotpunjuju brojni sadržaji, što skijanju noću daje poseban šarm. Često se ovdje priređuju koncerti , večeri plesa ali i ostali uglavnom zabavni sadržaji. Vrijedno je reći da je i bezbjednost boravka na Vlašiću na dosta visokom nivou. Jer u ovom pravom malom gradu, osim stalnog prisustva policije, prisutne su i ekipe službe hitne medicinske pomoći, Gorske službe spasavanja, vatrogasci. Mozda baš zbog toga Vlašić slovi kao centar gdje se neugodne situacije veoma rijetko ili nikako ne dešavaju, a to je u svrhu razvoja turizma i za goste koji dolaze veoma važno.

Brojni su i sportski pa i kulturni sadržaji, osim u zimskom periodu organiziranih takmičenja u skijanju i snowboard-u, u svrhu prije svega dobre zabave ne izostaju ni nogometni susreti na snijegu, te druga takmičenja. Održavanje sajma turizma na Vlašiću "VLAŠIĆ EXPO TOURS, gdje se promoviše zdrava hrana i oprema, sada već ima tradicionalni karakter, i održavat će se ubuduće u mjesecu februaru pod nazivom ZIMSKI DANI TURIZMA NA VLAŠIĆU. Tu je često središte privrednih zbivanja. Različita stručna savjetovanja, seminari, te sportske pripreme za različite sportske klubove, sadržaji su prisutni tokom cijele godine.

Izložba pasa tornjaka, BH pastirskog psa, svake godine okuplja veliki broj posjetilaca, pa stoga i ne čudi da je za oficijelnu maskotu Turisticke zajednice SBK izabran upravo ovaj pas kao maskota TORI. Doprinos u kreiranju kulturno zabavnog programa daju umjetnici sa svih prostora, ali i udruženja i kulturno umjetnička društva.

Zalazak sunca i spuštanje noći, nikako ne nagovještavaju kraj provoda, on ustvari na Vlašiću tek počinje i po tome je ovo turističko naselje posebno poznato. Prije svega izbor tradicionalnih ali i drugih vrsta jela, te topli napitak, vraćaju energiju izgubljenu tokom dana na zdravom i visokovrijednom planinskom zraku.

A onda počinje noćna čarolija... I u ovom segmentu na Vlašiću postoji balans između različitosti. Nezaboravan provod i to po svacijem ukusu, od disko klubova, zabave uz narodnu muziku, te ugođaj uz tradicionalne bosanske sevdalinke, moguće je naći, sve u jednoj noći u nekom od ugostiteljskih objekata. Za one koji ipak žele smiraj prije spavanja, mogu to i imati uz zvuke klasične muzike ili jednostavno u toploj prostoriji uz kaminin, u zimskoj idili na koju ukazuje tek pogled kroz prozor. I zbog svega ovog, što je naravno samo mali dio ponude Vlašića koji se tek spontano zbog prirodnih vrijednosti ove planine i osjećaja turističkih radnika razvija u moderni turistički centar, svi njegovi posjetitelji osjećaju isto, ljubav na prvi pogled. Tu nastaje posebna veza koja se u stvari nikada ne raskida, pa je najbolji način da se osiguraju gosti za narednu godinu, dovesti ih tek jednom, a ostalo na planini Vlašić, u turističkom centru Babanovac postaje čarolija, postaje dosanjani san.

Zaljubljeni u ovu planinu, s lijepim utiscima, relaksirani i često s neizostavnom kriškom Vlašićkog sira, gosti odlaze nakon odmora, i što je najvažnije....ponovo i uvijek se vraćaju....

Napomena o autorskim pravima

Tekst iz promotivnog filma Vlašić 365 dana TZ SBK, autor teksta Amila Seferović. Odobren da se objavi na portalu www.jahorina.org.Tekst je isključivo za čitanje. Kopiranje teksta ili njegovog dijela, objavljivanje ili prezentacija, bez dozvole autora, su zabranjeni i zaštićeni Zakonom o autorskom pravu BiH.

Svidja Vam se Jahorina?

Pratite nas na FB
Top