Romanija - Sokolac - Pale, prelijepi regioni u blizini Jahorine

Jahorina > Info > Romanija


Romanija

Pale se spominju prvi put spominju 1879 g. a 1895 pod austrougarskom upravom za Bosnu i Hercegovinu se pravi prvi popis stanonistva. Prema njemu Pale su, sa okolnim selima, imale ukupno 483 stanovnika. Od toga broja, 440 stanovnika živjelo je od poljoprivrede i sječe šume, a 27 od službe. Industrijski razvoj je povukao za sobom i razvoj tercijarnih djelatnosti. Otvaraju se trgovačke radnje, gostionice i druge uslužne djelatnosti.

U februaru 1907. godine započela je sa radom prva Osnovna škola na Palama. To je bila konfesionalna škola, kojom je upravljao Crkveno-školski odbor Pravoslavne crkve na Palama. Ona je bez ikakvih obaveza primila u svoje školske klupe i djecu drugih vjeroispovijesti, tako da je pored pravoslavne djece, Srpsku narodnu osnovnu školu u Palama pohađalo i dvadesetoro katoličke i jevrejske djece, čiji su roditelji bili zaposleni većinom kao kvalifikovani radnici u paljanskoj pilani.

Pale

Pale su početkom prošlog vijeka bile tek jedno embrionalno naselje, ili tačnije selo, iz kojeg će se pod uticajem određenih društveno-istorijskih okolnosti postepeno razviti grad Pale kao sjedište istoimene opštine u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Sokolac

Opsina Sokolac se prostire na Glasinačkoj visoravni u podnožju planine Romanije i ima površinu od 729 km2. Administrativno je podijeljena na 10 mjesnih zajednica sa 80 naselja u kojima živi oko 15.500 stanovnika. Sokolac se nalazi u središtu Glasinca, na nadmorskoj visini od 870 metara. Ova visoravan s prostranim livadama i pašnjacima okružena je četinarskim šumama i vrhovima Romanije, Bogovićke planine, Gradine, Rabra, Crnog vrha, Kopita, Kratelja. Sokolac je značajno prometno raksrižje magistralnih puteva od Sarajevu prema Beogradu, Užicu ili Jadranskom moru.

Svidja Vam se Jahorina?

Pratite nas na FB
Top