Olimijski centar Bjelasnica pokraj Sarajevo - Planina za skijanje i zimovanje

Jahorina > Info > Bjelasnica


Skijaski centar Bjelasnica - olimpijska planina

Bjelašnica je uz Jahorinu, Vlašić, Kupres i Blidinje jedan od vodećih ski centara u Bosni i Hercegovini. Osim toga, Bjelasnica je najviši ski centar u Bosni i Hercegovini (Najviši vrh Bosne i Hercegovine je planina Maglic sa 2386 m nadmorske visine).

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veci dio takmicenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

Zima na Bjelasnici traje od novembra do maja. Posebnu atrakciju predstavljaju visoki snježni smetovi koji mogu dosegnuti i do nekoliko metara. Zima je posebno interesantna upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snježnim prekrivacem, nalik na bijelu pustinju oblivenu zrakama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik. Na najvišem dijelu na 2067 m nadmorske visine, podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tacka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama planina po bjelini kamena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do augusta mjeseca. Zbog poveceg interesa, u forumu smo otvorili diskusije vezane za skijanje i stanje na Bjelasnici: Bjelašnica forum ski. U odredjenim temam se daju izvjestaji i slike direktno sa staza: Bjelašnica skijanje. Uskoro cete imati i pregled web kamera uzivo sa Bjelašnice. Vrh Bjelašnice, meteorološka stanica:

Svidja Vam se Jahorina?

Pratite nas na FB
Top