Trenutno Vrijeme i vremenska prognoza za Jahorinu

Jahorina > Info > Vrijeme

Trenutne vremenske prilike na Jahorini

Jahorina
0°C
Detalji
Windchill: 0°C
Vlažnost zraka: 0%
ATM pritisak: 0 hPa
Sun & Moon
Izlazak & zalazak sunca
05:20
izlazak
20:22
zalazak
 
  • Vjetar  0  0
  • Brzina vjetra: 0 m/s
  • Pravac:
  • Kratki opis vjetra: tišina
  • Meteoroloski opis vjetra
  • Dim se diže vertikalno u vis, zastave i lišće su nepomični


Vremenska prognoza za narednih 6 dana

Detaljna vremenska prognoza za 6 dana na visini od 1560m (visina Poljica te donji dio Ogorjelice). Na osnovu podataka koje dobijamao sa nasih meteoroloskih stanica postavljenih po Jahorini au saradnji sa meteoroloskih institutima, entuzijastima i volonterima, vec godinama nudimo najpouzadniju vremensku prognozu. Pogotovo smo ponosni na podatke o snjeznim padavinama za Jahorinu.
Uvijerite se i sami:

Jahorina i vremenske prilike

U zadnjih desetak godina se Jahorina vratila na svoje zasluzeno mjesto na ovim prostorima, te je predstavlja jedno od najpopularnijih skijaških destinacija u ovom dijelu Europe. VIP Jahorina je na hotelu Termag postavila meteorolosku stanicu na Poljicama na nadmorskoj visini od 1560m. Samim tim je to bila prva i jedina meteoroloska stanica na Jahorini.

U medjuvremenu smo postavili jos dvije meteoroloske stanice: na Goloj Jahorini (vrh Jahorine) na 1900m NV kao i u dnu Jahorine, na polaznoj stanici sestosjeda Praca na 1300m NV. Samim tim smo u stanju da u svako doba imamo stvarne podatke kakvo je vrijeme na Jahorini: Temperatura, vjetar (jacina i pravac).

Napomena
Ovo su jednine mjerne stanice na Jahorini. Na ostalim portalima mozete samo naci podatke koje su predpostavljeni u odnosu na nadmosrku visinu i samo prekopirani.
Osim toga, u daljenem djelu ove stranice vam nudimo vremensku prognozu za narednih par dana na Jahorini: Aktuelno vrijeme, visina snijega, stanje na stazama su informacije koje će Vam VIP Jahorina team davati i aktualizirati na ovim stranicama.
Nadamo se "dobrim i snjeznim vremenskim prilikama" :-)

Satelitske slike Jahorine

Meteoroloske satelitske slike regiona i same Jahorine nam pomazu da vidimo u kojem pravcu se krecu oblaci. Nama su ovdje prije svega bitni jako narandzasti oblaci. To su tzv. Snjezni oblaci i ukoliko oni se nadviju nad Jahorine, mozemo ocekivati snijezne padavine.

Mapa snijega i snjeznih oblaka
Pomoću ove satelitske slike moguce je predvidjeti pojave magle odnosno niskih oblaka i snijega tokom dana. U ovoj shemi boja, snijeg je crven - nema zelenih i plavih oblaka, dok magla / niski oblaci su bjelkasti. Narančasti oblaci označavaju manje ledene čestice, a velike ledene čestice u oblacima su sa večom koncentracijom crvene komponente. Snijeg na terenu/zemlji izgleda jarko crven, jer su njegove čestice mnogo veče nego što su čestice oblak leda. Ukratko: ako je oblak žarko crvene boje - biće snijega!Meteo Satelit Prognoza Jahorina

Prirodna boja oblaka

U prirodnoj shemi oblaka raslinje se pojavljuje u zelenkastoj boji. Vodeni oblaci (kiša i kišni oblaci) s malim kapljicama imaju velike refleksije, a time se pojavljuju kao bjelkasti, dok se sniježni i ledeni oblaci pojavljuje u cijan boji.Satelitska mapa oblaka Jahorina

Temperatura, vlaznost i vjetar

Na osnovu ovih informacija, mozete sami upotpuniti sliku o stanju na Jahorini te o eventualnim promjenama. Mapa temperatura pokazuje trend u jugositocnoj Europi. Vlaznost i prvac vjetra nam moze pomoci kod prognoze padavina: kiša ili snijeg?
Na jahorini dolaze najace padavine sa južnim vjetrom, dakle iz pravca Jadrna a(Dubrovnik otprilike), ali isto tako jugovina je taj vjetar koji najbrze topi snijeg.
Trenutna temperatura
Satelitska mapa temperature Jahorina
temperatur u C
Mapa vlaznosti
Satelitska mapa vlaznost Jahorina
vlaznost u %
Pravac vjetrova
Satelitska mapa vjetrovi Jahorina
brzina vjetra m/s


Daljne informacije za nase goste

Gost ste VIP Jahorine? Ne ustrucavajte se i slobodno nas pozovite ili nam se obratite putem maila i dobit cete sve ostale informacije koje smo mi u stanju da pribavimo. Prilikom poziva, obavezno pripremite Vas broj rezervacije.

Svidja Vam se Jahorina?

Pratite nas na FB
Top