• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Kako rijesiti problem prelomnice na Ogorijelici 2

Started by vip-jahorina, 28 April, 2010, 00:12:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

BOJAN-BG

kako smo krenuli sa problemom prelomnice pre cemo je mi resiti sto nismo gore nego koroman i njegova ekipa

BOJAN-BG

e vipe kad im ti moras nositi ideje na noge pa gde su im inzinjeri  3:( 3:( 3:(

Tomba s

Hy svima .Tu ste hvala bogu.To mi se svidja prelomnica na ogorelici. Verovatno mislite na deo pri samom kraju kad nemozes opusteno da udjes u finis ,vec moras da kocis ili da dobro usporis jer neznas st6a te ceka iza .(mislim mozda je neko pao,pa mala deca levo i desno ityd) pa moras da se spasavas.
Resenje  skinuti pocetak brda da se ima opticka vidljivost sa zaustavnim delom,potom betnska korita  pa unutra zemlja i preko trava.Tu bi sirina trebala imati 5-10 m pista.Obavezno  ispod cevi za usmeravanje vode na 1-2 m ispod staze ,fi 100 mm,pa imate armaturnu mrezu ,malo kvalitetnijeg betona sa kramponima da zadrzi zemlju i to je to.
ovo je samo ideja.

cos

O tom djelu staze sam pricao sa vlasnikom novog aparthotela Lavine prosle godine i on vec uveliko pokusava dogovar za taj dio staze-prelomnice da se rijesi jednim djelom novcano sa njegove strane.
Trebala bi se prosiriti i ublaziti pad (sa ovim dobija nova Lavina da se moze sa skijama doci direkt pred vrata i skijasi da mogu bez zaustavljanja i struganja snijega proci nesmetano prelomnicu.

slikano 1 maja 2010

Big_DANE

E Vip-e kad uhvatim profesora nekog da pitam ...javljam kako bi to moglo da se sredii...to se sredi najlaske drenazom....kao sto je mijat napisao...sa naravno cevima ispod i ostalom infrastrukturom koja odvodi vodu i td...
da se nadogradi nizbrdica...tj. bude blaza...a tim nece biti kocenja i skidanja snega! :)
Cujemo se uskoro! :)

brera

lega

Bio proslog leta u Les2Alpes i video kako su priprmljene staze iznad 2000m gde je sve samo kamenje. Staze su bukvalno asvaltirane, naravno ne kao ulice finim asvaltom vec je nekakav krupni asvalt. Sve je to tako sabijeno da nema sanse da oderes daske na neki kamen. Mozda je to jedno od resenja

ttk

Quote from: lega on 06 May, 2010, 10:12:29
Bio proslog leta u Les2Alpes i video kako su priprmljene staze iznad 2000m gde je sve samo kamenje. Staze su bukvalno asvaltirane, naravno ne kao ulice finim asvaltom vec je nekakav krupni asvalt. Sve je to tako sabijeno da nema sanse da oderes daske na neki kamen. Mozda je to jedno od resenja

Nadam se da nam nece asfaltirati Jahorinu  :o  :o  :o

vip-jahorina

evo ovako, malo sam se raspitivao. probao sam doci do nekih ljudi u ski centru Flahau. Nisam bas do tima za uredjenej staze, ali mi je jedan inzinjer rekao da je najbolje rjesenje u takvim situacijama sliejdece:
obavezno rjesiti problem vode sa slicevima. jer voda spere svu zemlju. osim toga, potrebno je u proljece navuci dobre zemlje, i posaditi idredjeno bilje. ima i tu razlike koja vrsta zadrzava bolje zemlju, a koja ne.
u 99% slucajeva bi to trebalo biti rjesenje. samo ako to ne uspije, pnda primjeniti gradjevniske zahvate, kao sto je ovo sa kaskadama.

ima tu jos tehnickih stvari, koje cu opisati u jednom blogu ...

mallorca

Quote from: vip-jahorina on 23 October, 2010, 00:11:43
evo ovako, malo sam se raspitivao. probao sam doci do nekih ljudi u ski centru Flahau. Nisam bas do tima za uredjenej staze, ali mi je jedan inzinjer rekao da je najbolje rjesenje u takvim situacijama sliejdece:
obavezno rjesiti problem vode sa slicevima. jer voda spere svu zemlju. osim toga, potrebno je u proljece navuci dobre zemlje, i posaditi idredjeno bilje. ima i tu razlike koja vrsta zadrzava bolje zemlju, a koja ne.
u 99% slucajeva bi to trebalo biti rjesenje. samo ako to ne uspije, pnda primjeniti gradjevniske zahvate, kao sto je ovo sa kaskadama.

ima tu jos tehnickih stvari, koje cu opisati u jednom blogu ...

sto se bilja tice, mislim da ce ti tu najbolje sjesti biljke sa velikim i jakim korijenima, dakle stabla. medjutim, onda si dobio rjesenje na dugorocne staze, a ne trenutacno. Iskreno, mislim da gradjevinski radovi ne ginu...

PES

pozdrav, iako samo preko foruma je poprilicno tesko uvidjeti cijelu situaciju, biti ce mi zadovoljstvo pogledat kada dojdem gore,definitivno mogu kasnije pitati profesore nakon sto detaljno slikam, u krajnjem slucaju koliko vidim definitivno je potrebna drenaza, iako minirianje nikako (ekoloksi stetno i definitivno postoje bolja rjesenja) ali problem i nije toliki bauk niti bi sama sanacija trebala biti preskupa ;D sve u svemu zanimljiv buduci projekt:) nigdje bez faksa, pa ni na skijanje:)

Ⱨᕕ尺ɨ丂۝₦(° ͜ʖ ͡°)

ja koliko sam gore i koliko slika sam slikao ova lokacija mi nije nimalo poznata..mijate da mi mozda nismo nekim slucajem bili na drugoj planini  ideea:(  (:smijeh: (:smijeh: ... jedino je ovo mjesto dobro za dug i lomljiv skok  ideea:( DON'T TOUCH  regge