• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Akcija "manje cjene za skijase sa regije"

Started by braco, 20 December, 2009, 14:24:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

DarkoN

Quote from: HeAd on 03 November, 2010, 20:26:40
ja se slazem s ovim popustom u oktobru na sezonski ski pass....slazem se cak i sa onim tackicama sto su bile ono je stvarno za losije skijase extra fazon...sto se tice prolazaka i ono das 10KM i skijas jednu stazu..to o tom po tom mada mislim da prosle godine toga je bilo dosta manje, a i tome se moze stati u kraj...
naravno da se i tome moze stati u kraj. ne znam kada si bio gore, u drugoj polovini februara i tokom cijelog marta je to bilo jako izrazeno. samo se jedna stvar promijenila u odonsu na proslu sezonu, vise ne zaradjuju momci koji rade na zicarama nego ovi iz security-ja.
Jedva cekam da se svrsi ljeto, dosta mi je vrele klime, zbogom more, zbogom more odoh u planine...

HeAd

jbg...to je vec problem Olimpiskog centra...po meni bi se na svaku pocetnu zicaru trebao da stavi videonadzor pa da se vidi ko gura, a ko preskace  :o vrlo jednostavno rjesenje, a dosta efikasno...jedna kamera i uredjaj za snimanje i samo dodjes i pregledas snimak cak ne moras ni umrezavati vec laganica dodjes presnimis na hard disk i lagano pregledas sta je ko i kako taj dan radio :))
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

vip-jahorina

da se malo umjesam:
ja mislim da lokalno stanovnistvo treba da ima neku vrstu popusta. kako korman rece, da to je nelegalno, to stvarno stoji. sjecam se da su dubrovcani prije desetak godina imali nesto slicno. i onda ih je jedan englez tuzio i dobio. tako da su morali ukinuti te povlastice i platiti cak odstetu.

ali, sad dolazi ali:
popusti se mogu dati na razlicite nacine, i to prije svega djeci i omladini. pa prije rata sam ja kao dijete roditelja neskijasa postao fanatik skijanja, upravo zato sto mi je tu planina pred nosom bila i mogao sam doci do besplatnog smjestaja i ski pasa. moj otac je isao sa mnom i placao normalno cijenu karte. ali zato je sin djaba skijao!!

danas je malo drugaciji sistem, ali treba dati popuste skolama te studentima. odrasli mogu si kupiti ski pas recimo do 15.10 dosta jeftinije, pa do 15.11 malo skuplje i tako dalje.
osim toga od zapada se moze dosta nauciti. recimo, siromasnije porodice mogu dobiti za svoju djecu jeftinije ili cak besplatne karte, a ima sajmova na kojima se moze "skoro" besplatno naci oprema. i eto malog skijasa.

eh sad dolazi do problema:
OC je firma, pa OC nije duzan da obezbjedjuje besplatan smjestaj ili ski pas nekome, svidjelo se to nekome ili ne. Ako su pametni, izasli bi lokalnom stanovnistu na neki nacin u susret. Ali OPSTINA ima obavezu da poptpmogne razvoj svog kraja i svog stanovnistva. Mi ovdje prozivamo OC kad treba i ne treba. To bi bilo isto kad bi neko rekao, ej vipe, sto ne date smjestaj studentima besplatno? hej stani malo! po kojoj osnovi? zato sto radimo na Jahorini?
Znaci, trebaju opstine koje zive od ovog kraja, a to su Pale i Trnovo prije svega, da poguraju te neke akcije. Kako opstinarima ne pada na pamet da tako nesto urade, nece niti biti nista od takvih akcija.

HeAd

Bravo Vipe...sve si rekao...opstinske subvencije
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

raca

Quote from: vip-jahorina on 03 November, 2010, 20:53:11
OC je firma, pa OC nije duzan da obezbjedjuje besplatan smjestaj ili ski pas nekome, svidjelo se to nekome ili ne.

OC vjerovatno jeste firma, ali sigurno nije privatna, kao sto nije ni Jahorina privatno dobro. I za svaku kompaniju ili javno preduzece postoji misija koja cak stoji u registraciji te iste firme, nije samo firmama misija PROFIT, to javnim firmama najcesce nije osnovna misija. Volio bih da procitam sta pise u tom dokumentu za OC Jahorina. Kad uzmemo u obzir danasnju firmu OC, sumnjam da su oni to vrijednim radom stekli infrastrukturu, vec i ona spada u nacionalni dug bivse drzave, kao sto je i nova infrastruktura dobijena iz drzavnih fondova. Tako da ta recenica "oni nisu duzni" ne stoji, itekako su duzni jer su vlasnistvu drustva. Mi mozda ne mozemo da odlucujemo ali svakako mozemo javno da kritikujemo njihov rad i cak da ne budemo u pravu.

Sto se tice Dubrovnika, ko zna sta je tu bilo.Nisam pravnik, ali ne treba biti doktor prava pa znati osnovne stvari. Mozda je moguce odgovarati krivicno za neku vrstu diskriminacije kod pruzanja usluga po rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, ali to je obicno jasno definisano u zakonu, i to moze biti KRIVCNI prekrsaj, tipa za crnce dupla cjena ili za jevreje 50% vise, ali da neka firma u svom poslovanju ne moze da odredi neki model promotivnih cjena, popusta ili tako necega za odredjeni profil kupaca, korisnika usloga ili potencijalnih korisnika je glupost. Cak i da postoji tako nesto u zakonu o trgovini ili nekim uredbama, a cesto postoji i jasno je definisano sta mozes a sta ne mozes, onda je to neka vrsta prekrsaja ali nije krivicni prekrsaj. Kako je uopste onda legalno dati cijena jeftinije za dijecu mladju od N godina?

Mozda grijesim po pitanju davanja tih povlastica, na kraju krajeva nije moje da se mjesam i bezveze sam i usao u ovu raspravu.
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.

vip-jahorina

Raca, OC Jahorina je AD (akcionarsko drustvo) i tu je statut veoma jasan. Jedan vlasnik koji je ulozio  svolju lovu u akcije nije bas zainteresovan za poklanjanje i djelenje.
To sto drzava ima jedan udio, ne daje nekoj firmi "socijalni karakter". Ima nadzorni odbor, direktor i svaka odluka mora imati svoju pozadinu.

Mislim da nemamo osnova pricati na ovu temu, jer OC Jahorina ne moze da bude sponzor lokalnog stanovnistva (i ja sam jedan od lokalnog stanovnistva), nego iskljucivo opstine, gradovi i sl.
To sto oni ne rade svoj posao i sto bi sve prebacili na ledja OC-a je druga stvar.

DarkoN

o ovome je stvarno suvisno raspravljati. svako ima neko svoje vidjenje stvari. moze covijek da se slaze ili ne sa politikom koju vodi oc ali ne moze nista uciniti da to promijeni. mozemo mi ovde da vodimo rasprave i dan i noc ali cinjenicno stanje ostaje ne promijenjeno. tako da nema vise smisla uopste raspravljati o ovoj temi.
Jedva cekam da se svrsi ljeto, dosta mi je vrele klime, zbogom more, zbogom more odoh u planine...

DarkoN

vip-e sinoc sam sjedio sa covjekom koji je trener u ski klubu i kaze mi kako imaju problema oko dobijanja popusta koji su imali svake godine za ski pass. sta je sad to?

Ⱨᕕ尺ɨ丂۝₦(° ͜ʖ ͡°)

ja sam to spomenuo nekad davno na ovom forumu ali o tome niko nista ne zna ...

DarkoN

Quote from: harison on 20 December, 2010, 23:34:13
ja sam to spomenuo nekad davno na ovom forumu ali o tome niko nista ne zna ...
mozda vip zna nesto vise. valjda ce se oglasiti.

vip-jahorina

Nacuo sam da nema vise takvih popusta, ali ne mogu o detaljima pricati, jer ih ne znam. Isto tako ski ucitelji bez licenci nemaju vise popusta.

vip-jahorina

Sorry, sad sam se sjetio jos nesto:
Takmicari dobijaju za 50km (ili eur) kartu ali samo za lift olimpik. Na ostalim ne smiju voziti bez karte koja je po normalnim cijenama.

Tako se prave buduce zvijezde i animiraju novi narastaji te roditelji koji podupiru svoju djecu!  :'(

DarkoN

sad sam stvarno ostao bez teksta.

hvala na informacijama, nadao sam se da nije tacno ovo sto su mi ispricali ali...  :'(

zburkos

E ja sam za ovu informaciju sto je vip napisao cuo jos prije mjesec dana i nisam mogao da vjerujem i ipak su bili upravu ljudi sto su mi rekli.... znaci strasno... :'(
Samo velika steta sto ove godine ski-klbovima iz Kantona Sarajevo nije omogucen popust, to je strasno i skandalozno.

Pa onda da su ovi OC-ovci uzeli primer ZOI-a koji su rekli ko dodje tog i tog dana i kupi sezonsku kupice je po cjeni od 280 KM ili 260KM to je smjesna cjena. I na ovaj nacin su privukli raju i drugim rjecima to je i bio popust za "domace" samo sto to nisu tako rekli ali realno mali procenat raje je dosao iz nekih drugih gradova da ne spominjem zemalja u okruzenju da kupi kartu. Ista stvar je i na Kopaoniki gdje su dali popust ko je kupi na odredjeni dan ski-pas, tako da sam ja deset dana bilo kojih od sezone platio oko 75 evra.

DarkoN

nisu samo u pitanju ski klubovi iz kantona nego uopsteno svi ski klubovi. malo je reci da je zalosno. sto se tice tog popusta potpuno si upravu. valjda ce im doci nekada iz dupeta u glavu.