• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Velika tragedija na Jahorini

Started by vesna, 04 January, 2008, 15:47:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

jazz

zagorska narodna: ne bu mene niki je*al v mojoj kuruzi

jazz

zagorska narodna: ne bu mene niki je*al v mojoj kuruzi

Onill

bice manja guzva moce se fino skijati nece biti reda staze extra ni bordera... ;D

dadot

Quote from: supra on 04 January, 2008, 22:01:44
Quote from: dadot on 04 January, 2008, 21:39:05
dajte ljudi tragedije se desavaju svagdje, samo ovo nije bila tragedija vec jedan obicni mehanicki kvar koji je na pocetku sezone dobio atest za rad. Znaci bio je ispravan. Ali nazalost po sve ljude koji su se zadesili doveo je do zastoja na zizari.

Mislim da je uradjen Master plan za jahorinu ali ne moze sve preko noci da se popravi niti vlada i drzava mogu da urade sanaciju komplet
jahorine za godinu dana. To ne bi mogle ni razvijenije zemlje, iako se slazem da je krajnje vrijeme da se stvari mijenjaju malo brze u pozitivnijem smislu, a vec se napredak vidi.Vratite se desetak godina unazad, pa uporedite.
A OC JAHORINA je koliko mi se cini akcionarsko drustvo, pa neznam koliki dio ima drzava i koliko je u mogucnosti da neke stvari mijenja sama.

A kod nas su i mnoge druge stvari losije nego na zapadu. poput puteva pa manje ljudi  procentualno strada nego u razvijenijiim zemljama, pa...,

Tose proeski je navodno poginuo zbog velike brzine i nij mu se otvorio AIR BAG, pa....
Na utakmici lige sampiona su se upalile prskalice za travu, pa....

Na jahorini sam od 26.01. sa jos 15 prijatelja iz Banja Luke, ZAGREBA i BEOGRADA i jedva cekamo da dodjemo, uz nadanje da ce se do tada otkloniti kvar na Praci, jer svi skijasi znaju koliko nam ona znaci kada je jak vjetar.

Svi slovenci, hrvati, i ostali strani turisti koji su boravili na jahorini su najbolji AMBASADORI JAHORINE.

pozdrav iz Banja Luke
[/size]

Tragedia nije to sam i ja prvi rekao, ali bogami nije ni obican mehanickim kvar, ustvari mozda i jeste, ali zasto neko da visi 7h na -10 zbog obicnog kvara?
Pitao bi ja vas kako bi pisali da ste vi visili toliko na takvoj hladnoci sa ne daj boze dvoje male djece!

Lako je napraviti MASTER PLAN, tesko je ga sprovesti u djelo! Kad pocinju radovi i kad se zavrsavaju?

Normalno da se vidi napredak ako se gleda kako je bilo prije deset godina, prije deset godina se tek zavrsio (necu o tome)...

Znaci da je Tose imao prskalice za travu mozda bi prezivjeo?

niko od nas nije rekao da brani nekoga sto se desio kvar, a supra, nekad i mali kvarovi prouzrokuju veliku stetu mislim da ti je objasnjeno zasto se nije kvar mogao otkloniti odmah.

a ti kao neko ko je napisao oko 150 postova na ovom forumu trebao bi malo vise znati sta sve podrazumijeva MASTER PLAN, kada pocinju radovi i kada se zavrsavaju.

supra

150 postova od kojih su 90% zajebancije i gluposti. Kad god je zategnuta situacija ili kad me Jahornicani napadnu ja odma skrenem sa teme na salu i izvucem zivu glavu.
Znam ja sta je MASTER PLAN, ali sve dok je na papiru za mene kao da ne postoji. A i kad bi poceli sa radovima ja bi i dalje bio pesimista sve dok nebi zavrsili 50% isplaniranog.
Rekao sam ja da se ipak sve dobro zavrsilo, ali kad sebe zamislim u kozi tih ljudi sto su se smrzavali 6/7 sati odma mi se menja raspolozenje.

vip-jahorina

evo posto ste vi sve ispricali, Vesna najvise, ja, koji sam bio tamo, ko majmun se penjao, nemam vise sta reci.
Mozda neki novinar iz Slo, Hr, Sr ili BiH malo bolje objasni.

Sad ozbiljno:
zice cesto znaju stati, kako kod nas, tako i vani. I nikad se ljudi ne evakuiraju odmah, nego se proba ukloniti kvar. Samo onda kad se procijeni da kvar traje duze ili ga nije moguce odmah otkloniti, odlucuje se na evakuaciju gostiju. U ovome slucaju se to desilo. Samo sto imam prebaciti OC-u je sto nisu odmah obavijestili jedinice specijalne policije sa Pala koje su nego vise i osposobljeni za to, nego su probali sami sve zavrsiti. Zbog toga se desilo da gosti duze cekaju nego uobicajeno.
Akcija je bila vise nego uspjesna, sa onim sto smo imali. Naknadno su pozvani u pomoc jedinice iz Sarajeva, ali nije vise bilo potrebe, jer smo mi sami sve skijase spustili sa zice. Nije bilo promrzlih, dvoje su bili pregledani u stanici prve pomuci na Palama i odmah zatim otpusteni kucama.

Nije istina da se u zice nije ulagalo 25 godina. One nisu mijenjane 25 godina, ali svake godine se izvrsi detaljan pregled zicara te se svi dijelovi zamijene.

Ja mislim da je to malo izvikano, neki su jedva docekali, ali naravno kao i do sada nemaju pravu priliku. Jahorina je Ski centar br. 1 u bivsoj Jugi, sa svim svolim manama, a i sa puno vise prednosti u odnosu na sve te centre.

dadot

ma naravno supra u pravu si djelimo mi isto misljenje u vezi ovoga dogadjaja, naravno da bi sedrukcije pisalo da smo to osjetili na svojoj kozi, ali ja i dalje vjerujem u pomake koji se desavaju na samoj Jahorini i optimisticno gledam na svaku novu stvar koja se uradi gore, i jedva cekam 26.01. da stignem gore, pa onda ponovo 23.02.

supra

Steta sto ove godine necu moci na Jahorinu, a dusu sam dao za tehnicko isprobavanje zicare Skocine, imam 110 KG ako bi drzala mene drzala bi i ostale skijase. A ako bi se otkacila nebi bila velika steta, ja sam snowboardista, koliko nas skijasi mrze oni bi slavili mok kraj.

bogdanovicbl

Mislim da se prtjeralo sa paranojom, vezano za ovu temu. Prvo, daleko od toga da se desila tragedija, drugo, nije se desilo nista posebnije. To sto je 120 ljudi visilo odredjeno vrijeme, sjedeci, je sasvim razumljiva stvar. U pitanju je 60-ak korpi, po gruboj procjeni, a neka svako zamisli koliko je vremena potrebno da se ekipa popne samo do jedne, pa ce mu biti jasno zasto je tako dugo trajalo.
Sledeca stvar, zar prisutni na ovom forumu misle da bi neko postavio, atestirao (pa makar i prije 25 god), i pustio u rad neku zicaru koja svojom konstrukciom omogucava da se jedan kvar poput zaribalog lezaja manifestuje tragediom. Dajte, molim vas.
A recimo da je zaribao neki lezaj u glavnom kolutu koji nosi sajlu (vjerovatno sam u pravu sto se tice ovoga, mada nisam bas nacisto obzirom da nema konkretnog podatka sta je u pitanju), kako mislite da bi se pokrenuo taj kolut sa jos 120 skijasa na zici?
I jos, kako popraviti takav kvar bez skidanja koluta, sto automatski znaci i skidanje sajle, a to povlaci za sobom spasavanje skijasa koji su se zatekli tu? Pa se onda vratimo na vrijeme potrebno da se oni skinu, tako da dobijemo situaciju koja se vec desila prekjuce.
Znam da nije lako sjediti na minusu i cekati vise sati da te skinu sa zice, ali taj rizik svako preuzima na sebe kad sjedne na zicu. Nerealno je ocekivati da je za svaku korpu spremna po jedna spasilacka ekipa koja cijele sezone ceka da se takav kvar desi.
To isto tako ne znaci da je iskljuceno da se slicno nece desiti u skorije ili manje skoro vrijeme. Kad ugradite nov dio na auto, zar moze bilo ko garantovati da ce on raditi "od sad, pa na dalje i u buduce"? A automobili su sigurno manje optereceni nego sam mehanizam zicare. Plus vremenski uslovi koji vladaju na planinama.
Tako da cu ja bez previse razmisljanja sjestu pocetkom Februara na istu zicu. Ali ne zbog moje nepromisljenosti. Ne daj Boze, ja sam veliki ziheras. Sjescu zbog toga sto volim skijanje i vjerujem u onu izreku "Ne boj se niceg, jer cega se najvise bojis to ce te zadesiti". Podvlacim, ne treba biti nepromisljen, ali ni paranoican.
A sto se tice novinara, mislim da je ta profesija odavno pozutila te da se njihove izjave,napisi i drugo, trebaju uzimati sa velikom rezervom. Cast rijetkim izuzetcima.
Sto se mene tice, najvise povjerenja imam u forumase, bilo koje...  :-X

borderka

dino202

Sve ok, ali moglo se barem tim ljudima sto su visili nekako izvinuti ili barem pokloniti ski pass za narednih sedam dana, mala gesta ne bi skodila...nije tragedija al treba barem neko da se jasno i glasno izvine, gube se gosti... pozz

srkki

Ja sam za to da se nista ne mjenja i ovako mi je svake godine sve teze platiti skijanje koje stvarno volim!!!A ko hoce bolje neka ide na Kranjsku Goru i placa ski pas za jedan dan koliko ja na Jahorini platim za sedam(Ne mislim bukvalno da ne bude zabune).A sto se tice slovenaca ja sam za to da im se uvede viza pa neka onda dolaze koliko god hoce.Kada budu jednom stojali u redu pred ambasadom onda mogu da se zale.
isti ja

alfa

Evo citam ove komentare i stvarno ima mnogo dobrih.Malo su jedni pa malo drugi u pravu ali generalno ima preterivanja(ja sam najgori) i verovanje svemu sto se procita.
Citam ove slovenacke izvestaje i razumem ih da su spremni onako nesto napisati da bi svoje ljude zadrzali na svojim planinama a ne da moraju zatvoriti svoja skijalista i tamo uzgajati divokoze ili sta vec.Dragi bivsi zemljaci i na ovim prostorima je svaki dan velika tragedija ispred vase i drugih ambasada gde zene,deca,trudnice i svi ostali stoje na tih -10 ili -20 po sedam i vise sati ali jebi ga o tome se ne pise..
Citam danas izvestaj i u Novostima(Bg) i nakon citanja covek dobije utisak da je onaj cunami bio sitan dozivljaj kako su ovi gore prosli(jer treba jos popuniti Kopaonik a bogami evo treba da proradi zicara na Zlatiboru,Stara planina ...).

Opet sa druge strane svake sezone sve je skuplje na Jahorini i to je u redu ali treba da nesto i vidimo kao rezultat toga.Taj Master plan je odlicno smisljen ali umesto da vidimo koju novu stazu,zicaru,topove za sneg samo vidimo kako se grade hoteli i apartmani.Znam da treba vremena i para ali Jahorina je uveliko stigla sa cenama svetska skijalista.Smestaj u hotelima i vikendicama je isti kao i bilo gde na zapadu i jos jedino ski pass je jeftin ali ako se uporede duzine staza tamo i ovde onda...

Jos bi za kraj hteo da se prikljucim pohvalama spasilackih sluzbi koje su nadljudskim naporima uspeli da se ovo zavrsi na najbolji moguci nacin uz taj mali minus sto je to toliko dugo trajalo ali opet svi mi koji znamo kakav je pristup toj zici razumecemo.Nije bilo ovakvih slucajeva pre pa je mozda bilo malo nepripremljenosti ali svaka cast GSS,VIP-ovcima i drugim ljudima dobre volje...

Veliki pozdrav svima i vidimo se gore 26.01 na stazi ali i uz neko kuvano vino...