• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Stanje na Jahorini 2015 - 2.dio

Started by vip-jahorina, 06 January, 2015, 15:42:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

zlaya

Quote from: brera on 07 January, 2015, 20:52:08
Zlatkoooooooo, promjeni ¾arulju!  8))

evo, pokusavam...telepatski...al' nesto ne ide :(

mdunja

Moze li mi neko raci da li se pale topovi kada uslovi dozvoljavaju? Nekako ne vidim da rade, a na Kopaoniku ljudi prave snijeg i kada imaju metar prirodnog. Hvala

bnbg

Quote from: mdunja on 07 January, 2015, 23:36:48
Moze li mi neko raci da li se pale topovi kada uslovi dozvoljavaju? Nekako ne vidim da rade, a na Kopaoniku ljudi prave snijeg i kada imaju metar prirodnog. Hvala

Vestacko sneg je dobar samo za podlogu. Ne treba kad ima prirodnog a na Jahorini i onako nema dovoljno topova, ne znam samo sta su ljudi zapeli za vestacki sneg na Jah kada svi znamo da bez dosta prirodnog snega nema kvalitetnog skijanja.

mdunja

U svakom slucaju slozicemo se da je bolji i vjestacki nego livada ako su ljudi vec dosli i platili pas

bnbg

Quote from: mdunja on 08 January, 2015, 10:20:40
U svakom slucaju slozicemo se da je bolji i vjestacki nego livada ako su ljudi vec dosli i platili pas
Kada nema prirodnog snega nece gore niko ni doci da   plati ski pas da bi skijao na jednoj stazi koja je vestacki osnezena. Tako da se ne zanosite sa topovima na Jah jer oni ne doprinose puno ako nema bar 60-70 cm snega,itoliko je tanko. Trebali bi na vrovima da imaju neke topove da malo pokrije kamenje jer uvek vetar napravi problem gore, sav sneg odnese jer uvek duva. Ali uzdati se samo u topove da bi skijali,ti je skroz pogresno.

adrenalinbn

Pauza nakon 15 zica.Danas dobro skijanje. Na vrhu ima malo vjetra ali je na Praci odlicno. Istina je da snijega nema dovoljno ali prosjecan skijas moze da se dobro naskija.

Ime

Ime

Quote from: bnbg on 08 January, 2015, 10:07:08
Quote from: mdunja on 07 January, 2015, 23:36:48

Vestacko sneg je dobar samo za podlogu. Ne treba kad ima prirodnog a na Jahorini i onako nema dovoljno topova, ne znam samo sta su ljudi zapeli za vestacki sneg na Jah kada svi znamo da bez dosta prirodnog snega nema kvalitetnog skijanja.
Nije bas tako, najbolji primjer je Kronplatz u Italiji ove godine - do sada im nije skoro nikako padao snijeg, i da nemaju vjestacko osnjezavanje mogli bi staviti kljuc u bravu. Zahvaljujuci vjestackom snijegu, u pogonu je 90 od 116 km staza. Naravno da je idealna kombinacija vjestacki + prirodni snijeg, ali se itekako moze kvalitetno skijati i na vjestaku.

brera

feki

"BNBG" valjas  gluposti ,nidje veze.
Bravo "Ime "

HeAd

Dobar je vjestak samo sa odgovarajucim topovima i treba konstantno da masine razgrcu da bi ga dodatno rasusile da se ne bi pravile ledene plohe kao na Jahorini (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

vip snow

Pozzzzz forumasima...
Bio sam za Novu godinu na Kronplatzu i upravo ove slike od malo prije, snijeg jednostavno  nije pao. Okolo sve trava a na stazama 40 cm umjetnog snijega ali staze vrhunske, niti jedne ledene plohe  izdrzale cijeli dan , cak i sivester staza od cca  5 km. Ali budimo realni to mogu samo talijani... kako uspijevaju i kojom tehnologijom nitko ne zna ali bez minusa i vlage nebi bilo nista. Dnevna karta 50 €.
Prosli vikend Obertauern , karta 42 €, snijega u izobilju ali u 14 sati hopseri poprilicni i za slabije skijase mali problemi. Skijanje vrhunsko.
06.01. Sljeme Snjezna kraljica staza led,,,led,,,led... samo za vrhunske skijase, prirodni snijeg se skidao sa staze jer jedino tvrda staza u svjetskom kupu moze izdrzati.
Ima puno skijalista gdje na vrhu vjetar sve odpuhne ali da ne bi bilo kamenje staza se jednostavo zamrzne , zaledi vodom .... umjetnim snijegom. To je normalno na svim skijalistima gdje sam bio.
Kad se steknu uvjeti , a nadam se ubrzo , tako ce se morati raditi i na Jahorini , koju posjeti  jednom godisnje na tjedan dana i uvijek cu Vam biti gost bez obzira na stanje staza. Ako volis skijanje malo se i prilagodis a skije trpe i poslije se pokrpaju i dobro.
Zelim Vam svima Sretnu Novu Godinu i puno skijaskih dana. Vidimo se  14.02. Bez obzira na stanje staza. Neka bude zara da nesto ispecemo, malo sam se primaknuo sada smo u M&M . Prije Sarajevska prica.

vip snow

Evo jedna iz Nasffelda iz 2013. Godine kod g. Omera.
Vipe ti rijesi vatricu a mi cemo prascica ili janje ....