• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.
 

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Stanje na Jahorini izmedju dvije sezone 2014-2015

Started by vip-jahorina, 24 May, 2014, 18:03:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

BOJAN-BG

Ma kad ce taj sneg da idemo u Nasfild sto rece MIJAT  (:smijeh: (:smijeh: (:smijeh:

HeAd

Quote from: BOJAN-BG on 28 October, 2014, 15:11:17
Ma kad ce taj sneg da idemo u Nasfild sto rece MIJAT  (:smijeh: (:smijeh: (:smijeh:

moze i onaj hotelijer montelijer  (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

vip-jahorina

Mijate druze, nemoj zaboraviti onaj stap kad bude festa.  (:smijeh:

HeAd

╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4


Sinke

Dobre slike :D :D :D !

@dark knight
Na potezu od Bugarske do Slovenije prosle zime nije bilo ozbiljnog snega i pravog zimskog vremena. Kopaonik tu nije nikakav izuzetak. Mislim jeste izuzetak sto se tice skijalista, ali nije sto se tice klime.

Sistem vestackog osnezavanja je bolje nemati nego improvizovati i budziti. Buzenje se zavrsi skupljom darom nego merom, jos se skijaliste na kraju obruka.

Vestacko osnezavanje ne bez razloga ima prefiks "Sistem". Taj sistem nije bunar ili akumulaciono jezero. Vec svi elementi zajedno povezani u funkcionalnu strukturu.
Izvori vode, akumulaciona jezera, pumpe niskog i visokog pritiska, kompresori za vazduh, cevovodi za vodu, cevovodi za vazduh, vodovi za struju, trafostanice, razvodni ormari, vodovodna cvorista, vodovi za upravljacke kablove, postamenti, fiksni, mobilni topovi, meteoroloske stanice i meteo davaci, filterska postrojenja za samociscenje sistema, upravljacki sistem, severi , komandni centar sa upravljackim racunarima, obuceni ljudi za upravljanje sistemom...

Pre svega toga dolazi projekat, plan odnosno rad inzenjera, elektro, masinskih, gradjevinskih, inzenjera hidrologije, koji treba da isplaniraju i projektuju sistem.

Nema potrebe da mi licitiramo da li je bolje da jezero bude levo, desno, gore ili dole. To je posao strucnih lica koja projektuju sistem i rade u firmama koje su uspesno osnezile desetine hiljada kilometara skijaskih staza na planeti. Mnogo faktora utice na lokaciju akumulacija, pocevsi od izvora vode, do tipa terena, broja jezera i njihove medjusobne povezanosti, rasporeda staza, vlasnistva zemljista, itd.

Kada se projekat uradi i implementira kako treba, onda nema iznenadjenja kao sto su fali voda, curi jezero, pucaju cevi, vetar duva na pograsnu stranu, struja se trosi kao luda, topovi na pogresnom mestu, servis i poravka kosta vise nego sistem, fale delovi i slicno.

Da se razumemo sistem za vestacko osnezavanje kosta ko Svetog Petra kajgana, to je dugorocna investicija, ali se zato i isplacuje.

Lale najbolje znaju koliko znaci sistem za vestacko navodnjavanje njiva. Sve je lepo dok je vreme lepo, ali kada udari pustinjska susa, onda na jednom hektaru rodi jedva tona kukuruza ili uopste ne bude roda. A kod onoga sto je ulozio u sistem za vestacko navodnjavanje rodi 15 tona kukuruza po hektaru. Pride cena kukuruza u susnoj godini skoci ko luda. Pa onda onaj sto je navodnjavao trlja ruke.  
Tako je i Kopaonik prosle zime trljao ruke, skijasi iz celog regiona ukljucujuci Bugarsku i Rumuniju su isli na Kop jer je sneg bio zagarantovan.

Jahorina samo treba da kopira. Ali ne tako sto ce da budzi i pravi adhok sisteme, nego da se zagrize i uradi nesto kako treba i strucno. A to je jako tesko jer sve zavisi od para koje mora da obezbedi drzava i volje drzave da se ne mesa u struku.

Nasa skijalista ne mogu da se takmice sa Alpima, ali mi imamo prednost da smo skijasima pred nosom. Prednost je cena, prednost je za porodice sa malom decom, prednost moze biti i lokalna kultura. Sve to baciti zbog nesposobnosti je ludost.
Evo svedoci smo klinicke smrti Bjelasnice iskljucivo zbog nesposobnosti, korupcije i kriminala. To je veliki nauk.







Sale86

Ma samo da bude snijega, pa da Bog da ne bude ni bilo potrebe da rade topovi  (snow)

MilanP

Ma sta vam je ljudi, bice snijega ove godine :D , sto @Sale86 kaze dace Bog da ne bude potrebe za topovima   ;))

vip-jahorina

snijeg je narucen od 5.12.-20.12 imamo i potvrdu narudjbe

skiDeki

...skije na rame i sanke u ruke pa put rajske doline...

HeAd

Znaci party je 10.12. pomjera se zbog padavina koje su osigurane :DD
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4


HeAd

Prosle sezone tebe ne bi ni nedelju dana kasnije  (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

vranex

Slike su extra, bas sad ih vidih na fejsbuku pa se prebacih na forum :D

Mozda i ima dovoljno da bacimo neko malo zezanje na bordu za vikend, ako je nanio vjetar u neku uvalicu.

A za cifru od 200.000 nisam mislio na cijeli sistem, nego na samo jezero, odokativno sam sracunao koliko tu ima sati buldozera, i one folije preko.

Sta je ono veliko pored jezerca na Praci, sto malo lici na trafo stanicu? Neka pumpa?