• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Otvoreno pismo TO Istocno Sarajevo vezano za katastrofalno stanje na Jahorini

Started by vip-jahorina, 31 December, 2013, 16:10:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vranex

Haj neka su se bar oglasili, iako im je povod ocito opet samo politicki, isti onaj koji spocitavaju TO IS...

Ovo je u sustini prvi put da ja vidim da je neko iz OC uzeo uopste brigu da neki tehnicki detalj koliko toliko objasni. Sa obzirom da nas je dosta platilo po 400 km da bi gledali ljubicice po Jahorini, mislim da je ovo ispod minimuma korektnosti. Nazalost, ova komunikacija nije pokrenuta od strane njihove zelje da objasne svojim musterijama stanje skijalista, nego da se malo prepucavaju sa drugim strankama i malo se jaranski popljuju prije izbora kako bi stvorili privid neke demokratije. Stoji i to da ni ja za tu TO IS nisam nikad cuo do kad je krenula suplja prica o reflektorima za nocno koje bi oni polovne dovukli iz Banje Luke, totalna glupost bez pokrica.
Sto se tehnickog objasnjenja tice, vidi se iz prilozenih mjerenja temperature da je opet bilo dobrih minusa bar 10tak dana, po bar 3-4 sata ispod -4 dnevno.
Ne trebaju mi u stvari ni ta mjerenja, pa svako sam jutro u Sarajevu u Decembru grebao mraz sa auta, a sigurno dole nije bilo toplije nego na Jahorini.

Cinjenica je, da su ti topovi radili, mi bi bar 10 dana vise skijali nego sto jesmo. To je svima jasno, a i slike iz okruzenja to pokazuju.

Sto se tice boravisne takse, ne znam tacne podatke, sigurno je VIP u to vise upucen.. ali mi je ovog ljeta bilo presmijesno kad se otkrilo da u Medjugorju imaju prijavljena 2-3 nocenja godisnje u cijelom selu! U drzavi (ako ovaj region gdje zivimo uopste zasluzuje takav naziv) u kojoj caruje siva i crna ekonomija to nije bas neko iznenadjenje, i ako je tacno da su na Jahi prijavljena i po 10 nocenja po krevetu, to je znaci puno vise od kolega iz Hercegovine. Ne kazem da je u redu, ali realno nigdje na svijetu te boravisne takse nisu pravi pokazatelj nocenja.

pfc

Nocno je trebalo biti,pitajte gospodu iz o.c zasto nije bilo ;))

vip-jahorina

austin:(  austin:(  austin:(
Vlajda su se povodili Austinom kad su ovo pisali i smatraju da smo mi svi totalni kreteni?
Demagogija OC-a polako ide u visu fazu i vec je zrela za predavanja na ekonomskim fakultetima nizeg ranga.

Ja cu Vam samo reci par cinjenica koje se kose sa ovim sto su oni izlozili odnosno i sta se prica oko svega toga:
Minusa u dezembru je bilo i to prilicno ih je bilo. Sistme im nije bio spreman. Znate zasto? Zato su su ih francuzi vec u septembru pitali trebaju li doci, ali je OC odlucio da sam dovede u red sistem za osnjezavnaje. Naravno kad su skontali da nisu u stanju sami da poprave sistem, bilo je vec prilicno kasno, tako da su francuzi (ne bitno jesu li francuzi, italijani ili kinezi) tek dosli pocetkom decembra i navodno popravili sistem. Naravno postovani i cijenjeni direktori OC, sistem za osnjezavanje se moze testirati i na 0 i na +3 i te temetrature su na Jahorini najkasnije u oktobru mjesecu. Ne okrecete janje tu iz zajebancije pa da testirate tek kad ga postvite na razanj? Vi ste ozbiljna firma, bar tako pricate.
Citao sam transkript sastanka u septembru gdje OC uvjerava, izmedju ostalih i da ce sistem raditi za sezonu. Na osnovu toga se bazira nasa ponuda (Bistrica, Hoteli, prezentacije). Moram Vam reci da VIP Jahorina nije prodavala smjestaj i obecavala vjestacki snijeg, jer sam upozorio prodaju da ja ne vjerujem u njiove siteme, jer sam znao kakvo je stanje oko topova. Na kraju se ispostavilo kao ispravno. Mi nismo svjesno niti jednom gostu nesto obecali, a iza cega mi direktno ne stojimo.

Znaci sto se tice minusa, mogli smo kao sto rece Vranex sigurno jos desetak dana skijati na vjestackom snijegu.

Postavljanje topova: 100 puta smo ovdje o tome pisali, da su topovi na pogresnom mjestu postavljeni i da ca veoma tesko odredjene dionice staze osnjeziti, kao npr. dio oko Rajskih Vrata. Jedino ako je vjetar jako slab ili ga skoro nikako nema. Ko poznaje planinu, znace da je upravo taj dio, od doma Mladosti pa do Rajskih Vrata i nize ka Breginoj vikendici na vjetrometini i da cesto tu puse jak vjetar. Ja sam gedao puno puta ove topove i nikad nisam vidio da bacaju sniejg tamo gdje treba. Ili je na terasi od Rajskih Vrata ili je na cesti ispred hotela Lavine.
Ima jedno rjesenje za to, a to su snjezne carape koje jednostavno primoravaju snijezne pahuljice da padaju odah ispod topa.

OC je napisao politicko pismo u kojem se obracunava sa TO I. Sarajevo, po meni potpuno nepotrebno, jer su cinjenice koje je TO iznijeo, skoro 100% tacne.
OC se zadnjih 5 godina nije oglasio u javosti, i da je do njih, zivijeli bi kao u Staljinizmu, bez ikakvih infomacija. Sve sto saznajemo je sa lica mjesta, nista iz OC-a.

Dalje, pismo je potpisano sa imenom i prezimenom i sa imenom firme. Ali sam primjetio da DEMAGOGIZAM OC-a je jednak sa bezobrazlukom, jer u istom se potpisuje OC u svom izvjestaju sa AD OC.... bez imena i prezimena?!?
Vjerovatno se pismo samo sastavilo.

Boravisne takse:
Cisto skretanje sa teme. Nikakve veze to nema ni sa cim.
Ali kad bas trazite:
Sta hoce ovi politicki namjesnici da kazu s tim? Da samo oni rade jedino kako treba? I samo OC placa taksu?
Ja ne znam ko sve placa taksu, ko ne, nemam uvida jer nisam u drzavnom ili opstinskom inspektoratu zaposlen, a ne znam odkud njima te informacije. U svakom slucaju ja mogu reci za sebe i ljede sa kojim radimo da vise nego savjesno placaju takse. Vjerovatno ima njih koji i ne placaju, ali pravo da vam kazem, niti me zanima niti me je briga.  To je posao inspekcije. Ako oni to puste tako, to je nihov problem. Alo OC-ov nije sigurno.

Alo kad vec pricaju o postenju, zanimaju me mnoge cudne pojave oko silnih novaca koji je ulozen a istovremeno i nestao sa Jahorine.
Zasto je Leitner dobijao svaki tender, kad je bio skuplji i za 300.000 Km po ponudi od Doppelmayera? Mozda ima nekih radnji u pozadini? Mozda je neko stavio u dzep pare da se ponavlja tender i po pet puta dok Leitner ne dobije na tenderu?
Jer vama jasno da su pronevjerene pare, nego da su i sezone dovodjene u pitanje?

Zasto se nije radilo sa malim liftovima? Mozda zato sto su male investicije pa je tesko saprati te pare? Mala je mogucnost, ha? Lift kosta 200-500.000 KM, 6sjed i po 9 miliona KM. Zasto nije napravljeno jezero i osnjezavanje? Jer su troskovi toga prilicno mali u odnosu na liftove. Zasto je trebalo ovo osnjezavanje da kosta oko 1,5 Mil. KM  a nakon tri godine kosta oko 3 Mil. KM? A jos nije u funkciji!
Kad ste platili zadnji put ratu kredita razvojnoj banci RS-a? Znaci da OC sad metilja sa nasim poreskim parama!

Hocete jos 20 slicnih stvari da vam nabrojim, i da dodtano pokazem da lazi i demagogija koju nam prosipa OC su vise nego bezobrazni? Mislim da nema potrebe. Sta ce biti kad jednog dana dodje revizija i pita:
Dzesu pare, jel?

HeAd

Na RTRS  prikazuje kako sistem radi i tacno se vidi na snimku da vjetar nosi kapljice vode u sumu...znaci tragicno...postavljeni su totalno neadekvatni topovi...
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

skiDeki

Vip, veoma argumentovano si pobio tematiku pisma iz oc-a, svaka cast, a verujem da su ti izvori informacija tacni jer puno toga polazes za razvoj Jahorine..
...skije na rame i sanke u ruke pa put rajske doline...

pfc

Stale

DarkoN

Je li se meni cini ili ti govoris o putu koji je nije ni punu godinu izdrzao a odronio se, na jednom dijelu odron je odnio obje trake, govoris i o zirafama koje nikada nisu proradile kako treba(snijeg koji su pravili prosle godine bolje da nisu) itd itd Ljudi batalite politiku, treba vidjeti kako i sta se moze konstruktivno uraditi a od ovih politckih prepucavanja nema nista.
Jedva cekam da se svrsi ljeto, dosta mi je vrele klime, zbogom more, zbogom more odoh u planine...

Stale

Stale