• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Stanje na Jahorini 2014 - 1.dio

Started by vip-jahorina, 12 December, 2013, 17:18:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

bnbg

Jel ovo polako ali sigurno stize prolece? Ili ce ovo vreme stici iz Amerike, nadam se.

jednostavan41

nekad sam znao prokomentarisati neke stvari sa jahorine,moje kritike su uvijek bile dobronamjerne mada ih neki nisu tako svatali.......ljudi ovde iznose svoje vidjenje stanja na jahorini,poneko malo mozda pretjera al......sustina je da oni koji zive od jahorine trebaju te sugestije i kritike jer ce im pomoci da na kraju vise i zarade, bezpredmetno je uporedivati jahorinu sa austrijom ili italijom niti gore mozes dobiti sto imama  jahorina niti na jahorini mozes dobiti sto ima gore,, al mi je malo bed kad vidim ovde da nekoga razvlacite ko zvaku po radijatoru jer je iznio svoje vidjenje,covjek je dosao na jahorinu najvise radi skijanja potrosio novce i sto je jos gore potrosio godisnji a nije se liguro ni malo X(,,,,, normalno da se pusi iz njega ko iz termoelektrane....popustite i vi malo regge
valjda ce zapadat (snow)
da znam - znao bi

Chavka

Поздрав свим форумашима.

Након три године чланства мислим да је вријеме да и ја оставим свој коментар.

Долазим на Јахорину задње три године по неколико пута годишње. На неки начин сам заљубљен у њу због њених природних љепота и домаће атмосфере.

И ту је крај добром.

Шта је лоше?

За оне који не знају,
ОЦ Јахорина је у неколико наврата подизао кредите код ИРБ РС да би данас укупно задужење износило
преко тридесет милиона марака, иако је вријеме за отплату првих рата дошло још прије двије године ОЦ је исплатио прве двије рате и након тога
у потпуности стао са враћањем дуга. Тако да се сада налази у немилости владе РС која сугерише ИРБ-у да на изврши блокаду рачуна чиме би рад ОЦ у потпуности стао.
Из овога произилази да сви људи који живе од Јахорине у ствари живе од пара грађана осталих дијелова РС од чијих се пореза индиректно финансирала скорашња докапитализација ОЦ-а од стране Владе РС да би до даљњег продужила агонија ОЦ.

Да ствар буде гора, и поред неизмирења обавеза према ИРБ-у, и двије фантастичне претходне сезоне ОЦ послује негативно.

А о томе да је оно што је уложено у ОЦ могло да кошта и близу тих тридесет милиона мислим да је сувишно и говорити...

Али добро, шта је ту је, да видимо шта даље. Чињеница је да и поред свега овог добар дио онога у што су уложене паре не функционише, ту наравно прије свега мислим
на систем вјештачког осњежавања који дефакто никад није ни прорадио, а и нити ће без неких нових, вјероватно вишемилионских улагања. А и сам новоизграђени систем вертикалног транспорта, с обзиром на број кварова током дана је веома упитан.

Идемо даље...

они који долазе на Јахорину свједоци су, посебно двије посљедње сезоне, да ни падавине од два метра снијега не гарантују добро припремљене стазе.
Ово вјероватно можемо приписати нестручности, бахатости, неозбиљности и ко зна још чему, људима који су запослени на овим пословима.

О љубазности људи запослених у ОЦ и професионалности људи запослених у ОЦ тако не бих трошио пуно ријечи.

Нажалост, више пута сам се лично увјерио и у љубазност мјештана који функционишу по принципу "јаране ово ти је моја планина, ја сам овдје рођен" па се онда
документовање мјеста рођења, у мом случају, сводило на "слушај фрајеру, ако ме још једном погледаш ноге ћу ти ја поломит".

О паркингу, таксистима, правилима понашања на скијалишту и још понечему можда неки други пут, мада се надам да неће бити потребе с моје стране.

Кад  узмемо да је све ово овако, а ја знам да јесте јер располазем са свим информацијама, и лично сам доживио нешто од овог што сам коментарисао, поставља се питање
каква је уопште судбина Јахорине? Вријеме ће показати, мада ја нисам оптимиста...

Да се разумијемо, ја Јахорину волим, долазим на њу јер ми треба четири сата вожње, јер је јефтинија од других скијалишта, јер има интересантне стазе. Доћи ћу и ове године бар једном, чим падне снијег. Ја Јахорини, као нечему што се налази у РС, желим само најбоље и ова моја критика је више него добронамјерна у смислу да људи који живе од
Јахорине сагледају ситуацију, учине нешто да не би за пар година дошли у ситуацију да више немају од чега да живе. И то под условом да већ није касно.

Велики поздрав свима, посебно ВИП-у који се стварно труди да поправи нешто

vip-jahorina

kad sam vidio broj postova, zamalo ne napisah dobrodosao nam  (:smijeh: .... ali bolje ikad nego nikad. Naravno jos kad pametno zboris, trebao si i ranije se javljati. Ali nikad nije kasno  :bravo::(

Ima stvari sa kojima se slazem i one sa kojima se ne slazem, ali i to treba uzeti u obzir i raspravljati o njima. Neke stvari se nece promjeniti nikad, jbg, ipak smo mi ovdje u srcu Balkana obdareni svim caraima i carolijama ovog podrucija  ole

Sinke

Quote from: vip-jahorina on 04 January, 2014, 18:25:07
Ne postoje "Skijalista Jahorine" ili nesto slicno, nego samo OC Jahorina d.d., koje absolutno zaboli sve za misljenje i stanje na Jahorini.
Dok je bio stari direktor Korman, imao je podrsku tadasnjeg premijara Dzombica i nisu mu mogao niti prici niti mu sta reci. Cilj je bio izvuci od vlade sto vise novaca. i samo oni znaju kako su ih potrosili.
Danasnji direktor je VD i najkasnije je sad skontao da je ipak samo VD.
Ostali u OC (od vodece garniture) gledaju samo svoje interese.

Jedino mi ovdje smo glas naroda i skijasa. I nas nisu uspijeli nit zaplasiti niti potplatiti. I jedino sto mozemo uciniti jest da pokrenemo lavine kakve smo i do sad pokretali, pa su se desile promjene.
I samo ovo pali, i to sto nas je vise, to smo jaci. OC priznaje samo pritisak ovog foruma i nas oko foruma, ne zato sto nas voli, nego zato nas se boji, jer smo u stanju da pokrenemo medije i ljude sa Jahorine u organizovanom obliku.
Onda mi je drago da sam na pravom mestu.

Ja ovaj sajt dozivljavam konceptualno slicnom infokopu, sajt koji se bavi ponudom smestaja i aranzmana, ali je onda prerastao tu delatnost. Danas je koliko vidim najjaca i najzdravija online zajednica koja okuplja ljubitelje Jahorine, skijanja i ostallih zimskih sportova.
Mozda bi u toj borbi bilo efikasnije osnovati zasebno udruzenje koje bi iskljucivo zastupalo stavove kao sto si rekao naroda i skijasa tj. ljubitlja Jahorine, a koje bi cinila zdravorazumska ekipa sa ovog foruma i na terenu vasi prijatelji i saborci koji nisu online.
Takvo udruzenje bi okupljalo ljubitelje planine/skijanja i iskljucivo delovalo u cilju resavanja gorucih problema na planini i skijalistu. Ovim ne zelim da uvredim brend VIP Jahorina, ali njegova osnovna delatnost je "apartmani, vikendice, zimovanje, hoteli i nekretnine na Jahorini" pa mozda nije prijemciv medijima kao nosilac "narodne" borbe za bolju Jahorinu. Upravo je slicna situacija u Srbiji sa sajtom infokop, ipak oni uspevaju koliko toliko da deluju na skijalista i lobiraju za projekte i ideje iz skijaske zajednice, npr:
http://www.infokop.net/autorski-tekstovi/infokop-inicijativa-za-nove-staze-na-kopaoniku.html

Skijliste Jahorina ili OC Jahorina, svejedno vidim da je firma u vecinskom vlasnistvu aukcijskog fonda Vlade RS, odnosno u vecinskom vlasnistvu drzave, a politicari su za komandama preduzeca.
A sa politicarima je jasno kako se pregovora samo uz podmazivanje novcem ili preko pritiska glasaca, odnosno medija. Politicari su posebno osetljivi na tu vrstu pritiska u izbornoj godini, a ako ne gresim to je bas ova.

Ja sam prosle godine prvi put skijao na Jahorini, odusevio sam se planinom, jos vise ljudima i lokalnom ekipom sa kojm sa skijao. Inace volim prirodu, skijanje i nasu zemlju pa tu vidim svoj interes. Vrlo su ocigledni nedostaci skijalista na Jahorini kako sitni, tako i veliki nedostaci. Vrlo su ocigledni potencijali. Voleo bih da mozete da izvrsite jaci i artikulisaniji pritisak na drzavu kao vlasnika OC. Da se bolje organizujete, da ih medijski isamarate za bezobrazne propuste.

Svaka ispravna investicija u infrastrukturu se dugorocno vraca, svako ulaganje u skijaliste se prepoznaje i dobar glas daleko putuje. Ove godine nema snega u Srbiji, ali ispravni sistemi vestackog osnezavanja omogucili su skijanje u sva tri ski centra (koliko toliko). Pa tako trenutno na Kopaoniku ima 30% vise skijasa i gostiju nego prosle godine u ovo vreme, sto je ogroman napredak. Kvalitetno skijaliste pomaze hotelijerima da lakse prodaju smestaj i ohrabruje ih da vise ulazu u marketing koji se svima vraca.

Broj topova za osnezavanje na Jahorini je uporediv sa brojem topova na Torniku (Zlatibor). Skijao sam na Torniku pre desetak dana, sa raspolozivim topovima (15 mobilnih, 20 zirafa) su potpuno osnezili stazu duzine 2km, a slicnog profila kao staza Praca. Dakle skijanja ima, nije najsjajnije zbog visoke temeprature, ali skijanja ima. Pa uzrocno posledicno ima gostiju u smestajima, u restoranima, kaficima itd.
Neko mora politcki i novcano da odgovara zasto novi jahorinski topovi ne rade. Nekim medijima mora biti interesantan takav zicer.

Jos mnogo stvari bih ovde napisao, ali obzirom da mi je ruka u gipsu i ovo je dosta od mene :D. Organizujte se i vrsite pritisak na OC, obicni ljudi ce vam prici i pomoci.

jednostavan41

da znam - znao bi

Sinke

@taraba

Sistem za osnezavanje na Kopu ne moze da se poredi sa onim na Jahorini (kada bi radio), sam sistem, broj topova, sahtova, zapremina jezera itd. je neuporedivo veca na Kopu i na kraju uradjena je profesionalno.
U pitanju je bilo veliko ulaganje i projekat koji je trajao prethodnih 6 godina, detalje projekta mozes procitati ovde:
http://www.infokop.net/staze-i-zicare/sistem-za-vestacko-osnezavanje-5.html

QuoteChavka:
ОЦ Јахорина је у неколико наврата подизао кредите код ИРБ РС да би данас укупно задужење износило
преко тридесет милиона марака, иако је вријеме за отплату првих рата дошло још прије двије године ОЦ је исплатио прве двије рате и након тога
у потпуности стао са враћањем дуга. Тако да се сада налази у немилости владе РС која сугерише ИРБ-у да на изврши блокаду рачуна чиме би рад ОЦ у потпуности стао.
Из овога произилази да сви људи који живе од Јахорине у ствари живе од пара грађана осталих дијелова РС од чијих се пореза индиректно финансирала скорашња докапитализација ОЦ-а од стране Владе РС да би до даљњег продужила агонија ОЦ.
Bez zelje da bilo koga uvredim, sve exYu zemlje zive od uzimanja kredita i beskonacnog zauduzivanja, a Bosna je poseban sampion u tom segmentu, sa najnerelanijim izdacima i primanjima u javnom sektoru u cilju vestackog odrzavanja necega sto je neodrzivo... Pa u tom kontekstu gubitak 30 miliona deluje kao kap u moru.

Ja ne bih rekao da ljudi koji zive od Jahorine zive na grbaci ljudi iz ostatka RS, jer nisu oni opljackali ili pogresno investirali sredstva za infrastrukturna ulaganja, vec su to uradili politicari koji su odobrili ta sredstva i posle sa njima upravljali (u svoje dzepove ili provaliju) iz pozicije rukovodioca drzavne firme kojoj su sredstva odobrena.

Sto se tice profita, mnogo veca i uspesnija skijalista od Jahorine cesto posuluju u minusu, tu mislim na mnoga alpska skijalista. Ipak novac se drzavi ili investitoru vraca na razne druge nacine...

Burli

Ti si ne¹to drugo, ti 'armonikom lijeèi¹ bol na estradi sve je la¾no, na estradi sve je fol...

Chavka

Нажалост сви смо свједоци претераног задуживања по разним основама екс-ју земаља.
Оно што сам ја покушао објаснити је да се ОЦ задужио читавих тридесет милиона, што за једно скијалиште није никако мало, и да након те инвестиције није у могућности ни дјелимично да сервисира своје задужење, и да, и поред тог што не измирује своје кредитне обавезе, послује с губитком, што итекако поставаља питање шта ће се дешавати у будућности са тим дугом и ОЦ-ом.

На примјеру вјештачког осњежавања се види да та средства нису усмјерена у добром правцу јер систем не ради и самим тим не привлачи нове скијаше који би обезбједили
боље пословање ОЦ. Конкретно, није се морало радити осњежавање свих стаза већ, у складу с парама којим се располагало, радити стазу по стазу па да у почетку имамо бар једну или двије стазе са осњежавањем које је у функцији.

Написао сам да живе од пара осалих грађана, не на грбачи, јер да нису изнађена средства из других буџетских извора, питање је како би ОЦ ушао у ову сезону.
И наравно да су политичари криви јер је ОЦ државно предузеће, коме држава, тј. политичари, именују управнике, директоре, одобравају инвестиције, кредите...

Иначе Симке, свака ти част на свим коментарима до сада, прочитао сам их све и сви су на свом мјесту, посебно онај у ком си анализирао Копаоник вс Јахорина.

Radiohead

HeAd

Znaci za deset dana mozda bude i snijega WTF
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

Radiohead