• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Policajci!

Started by jured, 15 December, 2006, 10:31:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

meri

meri

Ma, cuj, VIP, ja bih o saobracaju u BiH mogao doktorat napisati (slucajno se i bavim automobilima kao novinar). Probali smo sa antiradar detektorima, sa podmicivanjima, izbjegavanjem "kriticnih tacki", pravili kartu najcescih radarskih patrola... No, sve se svodi na isto, barem kad je o skijanju rijec: vozi polako, nikad pod alkoholom, postuj propise tako ces najbrze stici. Jedno je kad ides na put 1000 km pa ti se ne da razvlaciti, a drugo ovih 26 km do parkinga na Jahorini. Uvijek se sjetim onog plakata na Jadranskoj obali koji podsjeca da "vozimo polako, na odmoru smo!". To toplo preporucujem i stranim gostima.

kuki

meri

Pozdrav Kuki!
Lako je to s policijom ako se ne prave bas preveliki prekrsaji i nije problem (mislim na crveni semafor, puna linija ili velika prekoracenja brzine). U BiH veliki problem prave nesavjesni vozaci. Prosli vikend se vracam s Jahorine u 16,30 sati kad se u grad putuje u koloni automobila. I onda se nadje jedan, valjda lokalac koji "poznaje cestu" i onih 15 kilometara do Pala pretice cijelu kolonu a sve po punoj liniji. Tu cesta vijuga sve krivina do krivine. Prava je sreca sto iz suprotnog smjera nije naislo kakvo vozilo (ili kamion) jer bi onda cijela kolona cekala policiju i uvidjaj do kasno u noc.
Dakle, i pored postivanja minimuma propisa: oprez iza svakog zavoja.

Ugodno zimovanje

vip-jahorina

6.1. (Smjena subotom) se par dosjetljivih policajaca na Palama odlucilo zaradi koju marku/dinar/kunu/euro/ (daj sta das) i startovali su sa akcijom hvatnja turista koji navodno prolaze kroz crveno.
dio gostju su nam poceli dolaziti i zaliti se na nastalu situaciju.

naravno da nismo mogli pustiti takvo nesto, startali smo akciju.
vise nasih gostiju je zrtvovalo sat-dva za davanje izjava u akciju prepoznavnja policijaca. akciju je vodio dio ekipe VIP Jahorine, sef saobracajne policije MUP-a kao i dva-tri politicara.

rezultat: 2 policajca su sada bivsi policajci, 3 policajca su u suspenziji, nastalo je prilicno mucno stanje medju policajcima kojima nece na pamet padati da sprovode ovakve akcije nad nasim gostima.
naravno, ukoliko se ovako nesto ponovi, dici cemo opet sve na noge. mada ja ne vjerujem da ce se ponoviti.

na zalost, iz MUP-a u Sarajevu nema nikakvih reakcija na nase prituzbe. nastavljamo i dalje sa prituzbama i pritiskom.

i dalje nam trebaju vasi izvjestaji....

kuki

jured

meri

meri

Quote from: vip-jahorina on 18 January, 2007, 13:30:50
6.1. (Smjena subotom) se par dosjetljivih policajaca na Palama odlucilo zaradi koju marku/dinar/kunu/euro/ (daj sta das) i startovali su sa akcijom hvatnja turista koji navodno prolaze kroz crveno.
dio gostju su nam poceli dolaziti i zaliti se na nastalu situaciju.

naravno da nismo mogli pustiti takvo nesto, startali smo akciju.
vise nasih gostiju je zrtvovalo sat-dva za davanje izjava u akciju prepoznavnja policijaca. akciju je vodio dio ekipe VIP Jahorine, sef saobracajne policije MUP-a kao i dva-tri politicara.

rezultat: 2 policajca su sada bivsi policajci, 3 policajca su u suspenziji, nastalo je prilicno mucno stanje medju policajcima kojima nece na pamet padati da sprovode ovakve akcije nad nasim gostima.
naravno, ukoliko se ovako nesto ponovi, dici cemo opet sve na noge. mada ja ne vjerujem da ce se ponoviti.

na zalost, iz MUP-a u Sarajevu nema nikakvih reakcija na nase prituzbe. nastavljamo i dalje sa prituzbama i pritiskom.

i dalje nam trebaju vasi izvjestaji....

Svaka cast za ovu akciju, skidam kapu. Ukoliko vam se to cini zanimljivim, cijelu akciju mozemo prezentirati javnosti u jednom strucnom automobilskom magazinu koji izdaje moja izdavacka kuca. Mnogo puta smo pisali i o pozitivnim i o negativnim slucajevima s policijom. Ova akcija je za svaku pohvalu. Kad bi ljudi prestali davati mito i policajci bi se pridrzavali zakona (kao u Evropi).

kenanm

meri

kenanm

meri

Ovo postaje kao neka polemika, zar ne, pa se bojim da joj nije mjesto na ovom postu. Ipak, evo jos jedne moje opservacije, kao odgovor na prethodno receno: Tacno je da policajce (uostalom kao i sudstvo, medicinu, opcinski aparat...) treba dobro platiti, onda naciniti jak mehanizam unutrasnje kontrole (da se nikom ne isplati izgubiti posao zbog sitnog mita) i stvari ce doci na svoje. Najbolji primjer je Slovenija, ali i Hrvatska. Sve do 2000. godine si u Hrvatskoj mogao prebrzu voznju "zatvoriti" sa 10-15 eura, danas ne. Medjutim, zasto se, uopste, dovodimo u takve situacije? Ovdje je rijec o voznji cca 30 kilometara od Sarajeva do Jahorine, na kojoj zaista nije problem ispostovati tih pet-sest znakova ogranicenja brzine, pravilno se prestrojiti, ne proci kroz crveno... (mnogo su komplikovanije raskrsnice u Sloveniji, Austriji, Njemackoj... pa se ne prelazi preko pune linije kao kod Vijecnice gdje postoje svega dvije trake i pet-deset metara pune linije). Kad se pridrzavas minimuma propisa (npr. ja vozim uvijek 20-25 km preko ogranicenja jer sam spreman platiti kaznu do tog iznosa /i uvijek kaznu uz racun, nikad ne dajem mito/ Pogotovo dok je bio stari zakon pa je to bilo do 30 KM), dakle, kad se pridrzavas propisa onda ti mozes maltretirati policajca: traziti mu akreditaciju, razlog zaustavljanja, da ti pokaze je li radar bazdaren (to moraju uciniti svakih 6 mjeseci sto redovno ne cine i onda sud nece prihvatiti prijavu za prekoracenje brzine) itd itd.
Medjutim, da ne zamaramo forum: Slovenci, Dalmatinci, Srbi i svi drugi gosti dobrodosli u Bosnu na nase planine! Nemojte praviti kardinalne greske (crveni semafor, puna linija...) i nemojte placati nebulozne kazne policiji. Oni nemaju pravo da uzimaju novac. Nisu kod nas kazne jos ni blizu europskim. Sretno s autom i dabogda konacno napadalo tih metar i po snijega sto je obicaj kod nas!

vip-jahorina

@meri

totalno si skrenula sa teme. ne radi se o nepostivanju propisa, nego o bezobrazluku.
ne radi se o sloveniji, austriji ili bilo kojoj drugoj zemlji, nego o putu sarajevo jahorina.

name se ne zale gosti zato sto nisu postivali znakove nego zato sto ih postuju a ipak policija nadje nacin da im uzme pare.
vjeruj mi da nasi gosti, prisje svega oni iz hrvatske i slovenije veoma pazljivo voze a ipak ih hvataju.
znam i sam zato sto vozim dva auta sa stranim tablama, na koje nacine mi pokusavaju uzet pare i optuzit za gluposti.
zato bi te zamolio da ne ulazis u prepirke i drzis se teme.

ukolko zelis novi topic otvoriti sa temom kaj ima veze sa sarajevom, bosnom ili jahorinom, slobodno izvoli.....

sasav

vezano za polemiku oko problema sa policijem krostim priliku da vas upoznam da sva prijavljena djela uzimanja mita od strane policije su sankcionisana njihovom suspenzijom i prestanok radnog odnosa u policije. Da bi postigli sto bolje stanje potrebno je da takve sluèajeve prijavite najbli¾oj policijskoj stanici