novi-sestosjed-praca-jahorina Novi sestosjed Praca Jahorina
Liftovi

Novi sestosjed Praca Jahorina

Like Jahorina
19. Feb 2013. | Pročitano: puta

Danas sam proveo dan zajedno sa momcima koji rade na izlazoj stanici novog sestosjeda postavljenog na Praci. Postavila ga je italijanska firme Leitner i to prije samog otvorenja skijaske sezone 2012/2013. Imao sam prilku da se uvjerim da je faktor tehnike te ljudstvo na ovom 6sjedu na zavidnom nivou.

Od momaka koji rade na ovoj, moram reci meni kao inzinjeru prilicno komplikovanoj tehnologiji, koji u svakom momentu znaju sta rade, koji prate kroz zahtjevne programe sve moguce parametre: od kinematickih, preko dinamickih do mehanickih u savrseno smirenoj i naravno tipicno nama duhovitoj amosferi. Od kad je startovala ova niva zica, tamo nedje krajem decembra 2012. i prvih trzavica koje bih ja okaratkerisao prije kao male djecije bolesti, sve je bezprijekorno radilo. Ot tada nije bilo signifikantnijih problema.

Dok sam danas „radio“, 6sjed Praca je samo bio zastavljan 2 puta i to nakratko: prvi put jer je jedno dijete palo prilikom izlaza, a drugi put se je jedna gospodja se malo zapetljala na ulazu u korpu. I tom prilkom je reakcija bila na veoma brza, dijete nije ni palo, a zica je vec bila zastavljena.

Kasnije sam imao priliku da udjem u izlaznu kupolu i upoznam se sa gotovo svim detaljima rada ove gigantske masinerije. Interesantno je bilo gledati isklapanje korpi i njoihov dolazak u spori hod, te kako korpe idu u garazu (iako jos nije sagradjena garaza, demonstriran mi je princip rada).

Od glavnog motora, gigantske hidraulicne kocnice i pakni velikih kao tocak, pomocnog motora koji radi jos do sat vremena u slucaju nestanka struje i pokrece sve mehanizme kao da je struja tu, naravno dosta sporije, pa sve do milion malih i velikih "toèkiæa"-ležajeva koji se u savrsenom skladu okrecu i salje korpe tamo gdje treba. Sve uz osiguranje kavo je tesko zamisliti, kako za skijase na korpama, tako i za radnike koji tu rade.

U svakom slucaju mogu samo pohvaliti ovak pristup radu i naravno biti zadovoljan sto nasa Jahorina raspolaze ovakvom tehnikom.