gondola-sidro-mountain-coaster Gondola, novi lift, mountain coaster
Gondola Jahorina

Gondola, novi lift, mountain coaster

Jahorina Blog Team
30. Maj 2019. | Pročitano: puta

Radovi na prvoj Jahorinskoj Gondoli su vec poceli. Trenutno se krči šuma za prilazne staze i novu trasu gondole. Radovi na mountain costeru su vec uveliko poceli. Ocekujemo zavrsetak radova do pocetka mjeseca augusta. Gondola ce nositi ime Partizan. Da se navijaci nebi previse nadali ili bili pak razocarani, ime je dobila po postojecem kamenom domu Partizan (na zalost jos uvijek devastirani dom koji je sagradjen pocetkom proslog vijeka).

Zasto je za Jahorinu bitna upravo ova Gondola?

Svi oni koji su imali priliku skijati na Jahorini su vjerovatno dozivjeli da na jacem vjetru postojece zicare koje voze na vrh stanu. Zastave se ne zato sto se nesto pokvari, nestane struje ili zato sto je hladno. Postoje naka pravila koja kazu da 6sjedi ne smiju voziti po jakom vjetru (npr. 10-12m/s). U tim slucajevima je izvjesna mogucnost prevertanja korpe ili ispadnja skijasa i bordera sa korpe. Jednostavno ne preostaje nista drugo, nego vertikalni transport zaustaviti. I naravno tada nastaje pometnja na Jahorini. Vecina skijasa je na stazi Poljica. Tu je samo lift (tanjir) u pogonu koji ide do polovine staze (Šator). Planina je presjecena na dva djela, tesko se prebaciti do staze i zicara na Prači, Želji i Rajskoj Dolini.

Sa novom godnolom ce se ovo sve izbejci. Kako?
Mjerenja vjetra su odredila buducu trasu. Po najvecem vjetrovima su radnici iz Olimpijskog Centra isli i mjerili jacinu vjetra. I ustanovila se buduca trasa gondole Partizan. Ona ce pocinjati sa platoa pored Tehnicke baze Jahorina i ici do ispod samog vrha Jahorine, gdje vjetrovi nisu tako jaki.

Pravljenjem prilaznih staza, ce biti svim skijasima i borderima veoma jednostavno se prikljuciti na novu staze gondole, kako sa strane Poljica i Šatora tako i sa Ogorjelice i Rajske Doline. Samim tim cijela planina ce i po nevremenu biti povezna.

Jahorina je do sada jedna od rijetkih planina bila na kojima po jakom nevremenu moglo skijati. Prije svega na stazi Prače i to zbog idealne pozicije. Kako su kapaciteti u medjuvremnenu se prosirili, na Jahorini skija istovremeno par puta vise skijasa nego prije, ovaj korak je bio nuzan. U buducnosti cemo imati skijanje po skoro svakom vremenu ili nevremenu.

Sidro Poljica

Najeksploatisaniji lift na Jahorini je definitivno lift Poljica. Mi rado kazemo da mu treba dici spomenik. Vise je nego zasluzen. Kako stvari stoje, ocekujemo da ce u toku ovog ljeta se raditti na novm liftu, odnosno sidru koji ce samim tim imati bar dvostruko veci kapacitet po satu od postojeceg.

Mountain Coaster

Probijnaje trase alpine mountain coastera Jahorina

Radovi su vec odavno u toku. Lokacija mu je na stazi Poljica. Od vrha pa do platoa. Penjat ce se sa postojecim 6sjedom Poljica i onda bi se sa malim vozilima spustali po šinama coastera. Ovo ce biti nesumnjana atrakcija koja ce pridonjeti puno nasem adrenalinskom programu na Jahorini. Kako je Jahorina poznato izletiste stanovicima Sarajeva a i Bosne i Hercegovine, ocekujemo jos vece posjete planini. Uz nase paraglajding letove, adrenalinske voznje quadovima, uz Mountain Coaster cemo upotpuniti paletu ljetne adrenalinske ponude Jahorine.
Pustanje u rad ocekujemo tokom mjeseca augusta ove godine.